Родова среща в село Драгановци ще събере около 600 човека днес
Родова среща в село Драгановци ще събере около 600 човека днес / netinfo

Голяма родова среща на Влашки и Киревски родове ще се състои днес в габровското село Драгановци. Родът Влашки има около 364 човека, а 718 са от Киревския род. Днес на срещата в селото ще присъстват около 500- 600 човека от двете фамилии. Предвидено е те да бъдат събрани на площада на селото до кметството и читалището. Най- стария член на родовете е Радка Вълчева на 89 години, а най- малките са близнаците Демира и Георг, родени на 19 март тази година.

"Членовете на двата рода са пръснати по целия свят- в САЩ, Аржентина, ЮАР. Сред тях има инженери, учители, юристи, военни, полицаи", каза кметът на селото Новак Георгиев. Той е представител и на двата рода- баща му е от Влашкия, а майка му от Киревския род.

Родовата среща се провежда на всеки 10 години на 15 август- големия християнски празник Голяма Богородица. Подготвена е специална музикална програма от фолклорната група на село Драгановци и от вокалната група от читалище "Паисий" от ловешкото село Александрово. Кметът на селото ще даде курбан за здравето на хората в Драгановци. Поводът е днешния празник Голяма Богородица.