Ритуали от 19 век, представени със съвременни танци в спектакъл
Ритуали от 19 век, представени със съвременни танци в спектакъл / netinfo

"В ноща срещу Еньовден", танцов спектакъл, който представя традиционни български ритуали и обреди от 19 век със средствата на съвременния танц ще бъде представен от 21:00 ч. на 23 юни в АЕК "Етър". Анасмбъл "Сивек" е приел предизвикателството да се представи пред публиката по този нетрадиционен начин.

"На Еньовден, най-виталния ден през годината, да спрем надпреварата с времето, да откъснем стръкче росна билка, да се усмихнем на Слънцето и заредени с енергия да извървим пътя до края на годината", се обръща екипът на АЕК "Етър". Музеят предлага атракивна програма, посветена на големия празник.

Празникът на слънцето, билките и водата традиционно намира място в културния календар на Архитектурно – етнографския комплекс. Тази година Еньовден ще се проведе на 23 юни, неделя. В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила и затова тe се сплитат на венци.

В Еньовския венец се сплитат 77 билки и половина, колкото са и болестите по човека. През него се провира всеки – за здраве. AEK “Етър“ е обявил 2 конкурса: за Еньовски венец и за Еньовски момински венец и китка. Образците ще се приемат до 10:00 ч.

Всеки от посетителите ще може да се погрижи  за своето здраве, като посети Базара  на билки и билкова козметика, мед и пчелни продукти, на поляната пред хотела. Ако желаете да научите повече за празника, посетете откриващата се в 11:00 ч. изложба “Еньовска обредност” – от фонда на АЕК “Етър” – в изложбената зала до билкарницата.

Фолклорната програма ще започне в 11:30 ч. В нея участие ще вземат: Фолклорна формация “Габровските гласове“, Ансамбъл за изворен фолклор “Бакаджик-7” гр. Карнобат /представяне на обичая Еньова буля/, Георги Костов – народен певец и фолклорист, гр. Ямбол, Целодневна детска градина ”Явор”,  гр. Габрово, Фолклорен ансамбъл “Развитие”  гр. Севлиево.

От 11:30 ч. до църкавата в АЕК „Етър“ екип към проекта за „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово“ ще се включи с едно предизвикателство към децата и техните родители. Те ще разкажат на малки и големи приказка за билките. За най-съобразителните деца ще има викторина с награди.