Рисът в Габровския Балкан влиза в употреба, сечем монети с негов отпечатък
Рисът в Габровския Балкан влиза в употреба, сечем монети с негов отпечатък / DarikNews.bg
Рисът в Габровския Балкан влиза в употреба, сечем монети с негов отпечатък
71494
Рисът в Габровския Балкан влиза в употреба, сечем монети с негов отпечатък
  • Рисът в Габровския Балкан влиза в употреба, сечем монети с негов отпечатък

Габровци успяват да превърнат негативите в позитиви. Рисът, чието реално или измислено появяване в Балкана заплашва да спре реализацията на тунела под Шипка, се превърна в обект на първоаприлските шеги тази година. От Община Габрово раздаваха в центъра на града медени монети с отпечатък от рис.

Рисът в Габровския Балкан влиза в употреба сечем монети с негов отпечатък
netinfo

Хартиеният вариант на парата съдържа послания, в основата на които отново е рисът. Така се оказва, че на него са кръстени рапърът КРИСко и самият ПаРИС (героят на Омир, който също бил с габровска жилка). Къци Вапцаров бил вдъхновен от габровския див хищник да кръсти култовото си предаване "РИСк печели, РИСк губи".

Оказа се, че габровският рис май е котка, при това с доста дълга опашка.

Десислава Сутева, връзки с обществеността на Община Габрово, обясни защо е избран този закачлив подход:

"Днес сме решили да ви провокираме, защото е 1 април. Затова си позволихме да се пошегуваме с факта, че в габровския Балкан популацията на рисовете е станала многобройна. Това вероятно ще отложи мечтата ни за тунел под Шипка, но за сметка на това ще ни донесе печалби. Защото сме габровци и сме свикнали всеки негатив да превръщаме в позитив и ще превърнем наличието на рисовата популация в бизнес. Като начало започваме да сечем монети, независимо дали медени или медни. Освен тях имаме и хартиени монети с първоаприлски послания на гърба. Надяваме се така да накараме габровци да се усмихнат и да ги поканим на Карнавала на 17 май от 18.00 ч. Мотото тази година е "О, времена! О, нрави"!

Рисът в Габровския Балкан влиза в употреба сечем монети с негов отпечатък
netinfo

В центъра на Габрово пък "доброволци" проучваха настроенията на габровци за смяна на емблемата - котка с отрязана опашка. Всеки желаещ имаше възможността да се подпише под вариант, който подкрепя:

"Искате ли рисът да НЕ стане символ на Габрово, както е габровската котка?"

"Против ли сте рисът да стане символ на Габрово, вместо габровската котка?"