Референдум решава проблеми на образованието в Дряново?
Референдум решава проблеми на образованието в Дряново? / netinfo

Да се организира подписка за провеждане на  местен референдум, на който гражданите да отговорят на въпроса дали подкрепят сливането на Професионална гимназия по икономика  "Рачо Стоянов" и Професионална техническа гимназия "Димитър Крусев". Това предложение бе прието по време на среща-дискусия под надслов "Ще позволим ли да бъде унищожено професионалното образование в Дряново", в която взеха участие личности и представители на институции с отношение към просветата. Още на форума гражданската подписка бе подкрепена от над 50 души.

Общинският съветник от Дряново Емил Попов изрази мнение, че е от изключителна важност да се запази икономическата съставка в името на ПГИ "Рачо Стоянов”, защото тя е марка за качество и неповторимост и има изключително важно място при избора на учебно заведение от учениците.

Олга Галенова, регионален председател на СБУ към КНСБ изказа становището на синдиката, което е ПТГ "Димитър Крусев" да бъде закрито, а икономическата гимназия да продължи да съществува в досегашното си състояние. Това изказване повиши емоционалния градус в залата, защото само преди няколко седмици от синдиката бяха на коренно различна позиция, солидаризираща се с тази на дряновския кмет д-р Иван Николов за сливане на двете професионални гимназии в една. Галенова обясни промяната с новата ситуация и с промени в законодателството.

Форумът прие обръщение към представителите на местните и областните власти и медиите, чрез което се изразява категорично несъгласие със сливането на двете професионални гимназии в Дряново.