Разяснителна среща в Севлиево за защитените зони
Разяснителна среща в Севлиево за защитените зони / netinfo

Проектите на заповеди за две защитени зони по директивите за птиците и местообитанията от НАТУРА 2000 за защитените зони “Априлци” и “Централен Балкан” бяха обсъдени на работна среща в Севлиево. Проектите за заповеди бяха разяснени от експерти от парковата дирекция на “Централен Балкан” и РИОСВ- Велико Търново. За Севлиевска община защитените зони са разположени в землищата на селата Стоките, Кръвеник и Млечево. На територията на НП “Централен Балкан”, който на практика е защитена територия и препокрива директивата, има 33 вида птици, а за 5 вида територията на парка е значима за миграция и зимуване.

Целта на директивата е опазване и поддържане на местообитанията на птиците. В забранената зона се забранява разораването и залесяването на ливади и пасища и използването на неселективни стредства за борба с вредителите по горите. В националния парк попадат 9 резервата, които ще запазят своите статут, граници и режими.

Присъстващите на разяснителната среща зададоха въпроси, свързани най- вече с ограниченията за строежи. В еномесечен срок заинтересованите лица могат да представят на Министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения, относно посочените в проекта на заповед забрани и ограничения на дейности.