Работата по проектите отчетоха пред кмета на Севлиево
Работата по проектите отчетоха пред кмета на Севлиево / Дарик Габрово, архив

Кметът на Севлиево Йордан Стойков провeдe работни срещи с екипите, ангажирани с разработването на проекти и управляващите екипи на вече одобрени проекти по оперативни програми на Европейския съюз, по които Общината ще работи през 2011 година. Целта бе да се направи оценка на степента на изпълнение, на която се намира всеки един от проектите - техническо, финансово, съгласувателни процедури, взаимоотношения с институциите и др., съобщават от общинската администрация.

Вече е реализиран проект по Програмата за развитие на селските райони чрез Ос 4 ЛИДЕР, за придобиване на умения и постигане на обществена активност на територията на общината. По проекта се е дала възможност на активните граждани, да се обединят и създадат Местна инициативна група и сами да решават какви и кои проекти да се финансират на местно ниво, чрез Стратегията за местно развитие на "Севлиевски край". Стратегията вече е факт и се очаква одобрението й.В процес на съгласуване на тръжната документация е спечеленият проект за изграждане на парк за отдих, спорт и развлечения „Казармите" с финансиране за близо 4 млн. лв. по ОП „Регионално развитие".

Тече процедура за избор на изпълнител на другия спечелен проект по Програмата за развитие на селските райони - за залесяване на 90 дка неземеделска земя в землищата на Сенник и Крамолин. Очаква се решение на внесения за одобрение проект за изграждане на канализации и пречиствателни съоръжения в Богатово и Горна Росица.

До края на месец януари ще бъдат внесени за одобрение проектните предложения за създаване на Общностен център за деца и семейства по „Проект за социално включване" на МТСП и този за обмен на добри практики за управление между Севлиево и побратимения чешки град Валашке Мезиричи. През месец февруари ще бъдат внесени пред управляващия орган на ОП „Регионално развитие" проектите за иновативно културно събитие и одобрения на идейна фаза проект за социализация на средновековния град и крепост „Хоталич". Общината ще се възползва и от възможността, която дава ПУДООС/ Предприятие за управление дейностите по опазване на околната среда/, за да осигури допълнителни средства за довършителния етап на екопътека с велоалея. Най-мащабният проект, по който Общината ще работи през годината, е за рехабилитация и реконструкция на градската канализационна мрежа.Подготвителните дейности са в напреднала фаза - разполагаме с Мастер план, предварителни проучвания, работен проект, апликационни форми и тръжна документация.