Янтра потече с лилав цвят
Янтра потече с лилав цвят / 100 вести

Вчера река Янтра в центъра на Габрово тече лилава! Канал, намиращ се срещу сградата на БЧК, изливаше в реката оцветена вода, която бавно се разнасяше надолу по течението. Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново знае за проблема в габровската река. Според тях причината е смесеният градски колектор, в който се събират водите и от деретата, и от промишлеността, а те трябва да бъдат отделно.

Темата е водеща за вестник "100 вести" днес. Изданието предлага и позицията на Община Габрово: "Поради интензивните валежи и попадналите в канализацията в резултат на големите водни количества инертни материали е намалена проводимостта и пропускливостта на градския колектор, поради което водата от колектора е преляла през преливника в района. Оцветяването на водата се дължи на промишлена вода, която отговаря на нормите за заустване в градската канализация и аварийното й попадане в реката не оказва неблагоприятно въздействие върху флората и фауната. Предприети са действия за почистване на колектора и нормализиране на неговата проводимост".

За кризата в доверието говори Томислав Дончев, евродепутат от ГЕРБ пред "100 вести". Повод за този разговор и ситуацията в КТБ.