Публично обсъждане на Стратегия за развитие на водоснабдяването и канализацията
Публично обсъждане на Стратегия за развитие на водоснабдяването и канализацията / Dariknews.bg, архив

Зам.- областният управител Кенан  Ашиков и старши експертът по регионално развитие Марияна Ризова са участвали  в регионално публично обсъждане на проекта на Стратегия за развитие на отрасъла водоснабдяване и канализация, информират от пресцентъра на областната администрация.

В срещата са взели участие зам.- министърът на Регионалното развитие Добромир Симидчиев, представителят на Световната банка Ивайло Колев, областни управители, кметове, директори на ВиК дружества, браншови организации от отрасъла, както и неправителствени организации представляващи интересите на потребителите на ВиК – услугите.

По време  на срещата е представен проект „Подкрепа на реформата в отрасъл  ВиК”, изпълняван от Министерството на регионалното развитие. Основната цел е да се подпомогне укрепването на капацитета на структурите, ангажирани в процеса на реформиране на отрасъла „Водоснабдяване и канализация” и да се осигури устойчиво управление на ВиК-инфраструктурата в страната.

През пролетта на тази година е разработен проект на Правилник за организацията и дейността на асоциациите по ВиК. Предстои провеждане на серия от 10 специализирани обучения за повишаване капацитета на експертите от асоциациите по ВиК и ВиК-операторите на обособени територии, както и изграждане на материално-техническа база на АВиК, което е от съществено значение за успешното извършване на реформата в отрасъла, ефективното управление на активите, както и за повишаване качеството на ВиК услугите.