Проверяват охранителните фирми
Проверяват охранителните фирми / netinfo
Управителят на габровския клуб “Фейс”е задържан за срок от 24 часа за осуетяване на полицейска проверка. Полицейският екип е направил опит да влезе в заведението в събота през нощта, но установил, че входната врата е заключена, а дискотеката работи. 23 годишният управител опитал да затрудни извършването на проверката.

Въпреки това полицейските служители влезли в клуба и открили в него две непълнолетни момичета без придружител.

За създадените затруднения по изпълнение на служебните задължения е уведомена Районна прокуратура-Габрово, а срещу управителя е започнато незабавно полицейско производство по чл. 270, ал. 1 от НК.

На собствениците на фирмата-наемател на заведението е съставен акт за нарушения на Наредбата за търговска дейност на Община Габрово. От полицията уточняват, че се

извършва проверка на дейността на частната охранителна фирма, ангажирана с реда в клуба. До този момент е установено, че за един от охранителите не е подадена информация в областна дирекция „Полиция” в законоустановения срок от неговото назначаване. За нарушението на фирмата ще бъде наложена административна санкция.

От началото на февруари на територията на цялата страна се извършват комплексни контролни проверки на звената за самоохрана и частните охранителни фирми. Тя е разпоредена от директора на Национална служба “Полиция” и е свързана с констатирани случаи на небрежно отношение на част от търговците към действащата нормативна регламентация на частната охранителна дейност, довели до многобройни нарушения и до зачестяване на случаи на инциденти при осъществяване на охранителната дейност.

Проверки се извършат в местата, поети за охрана, както и в офисите на звената за самоохрана и частните охранителни фирми.

До момента на територията на Габровска област са проверени 14 юридически и 53 физически лица, 18 частни охранителни фирми и 29 обекта с частна охрана.

Комплексната проверка ще продължи до 1 април.