Производители на топлоизолации дават гаранции без покритие, за да печелят поръчки
Производители на топлоизолации дават гаранции без покритие, за да печелят поръчки / Община Габрово

Производители на топлоизолации в строителството дават гаранции без покритие, за да печелят поръчки, липсват съвременни правила за контрол. Това е станало ясно на среща между специалисти в бранша и представиетли на местната администрация.

Политиката за постигане на енергийна ефективност у нас и европейските критерии са коментирани между представители на строителната дирекция на общинската администрация и фирма "Баумит България". Разговорът е бил иницииран от местната власт и в него са засегнати темите за енергийното саниране на сградния фонд и контрола, който трябва да бъде упражняван.  

Основните проблеми са, че в много от проектите се залагат стойности на топлофизичните характеристики на материалите, които не са дефинирани в съществуващите наредби. Липсват осъвременени технически правила и норми за контрол при изпълнението и приемането на топлоизолации в строителството. Често фирми-производители дават гаранции без покритие, което ги прави фаворити при спечелване на поръчки. Общините налагат собствени критерии при избор на топлоизолационния материал.

За решаването на тези и други подобни проблеми, инж. Делов от фирма "Баумит" е изтъкнал нуждата от предприемане на мерки относно въвеждане на хармонизиран европейски стандарт за външните топлоизолационни системи, както и изработване на технически правила за контрол на цялостния процес. Необходими са и единни критерии при изработването на задания за обществени поръчки, счита специалистът.

Търговският директор на „Баумит България" Иван Пенков е направил препоръки относно етапите на възлагане, проектиране и изпълнение на топлоизолационните системи, чието прилагане ще оптимизира и подобри енергийната ефективност на сградите и ще завиши контрола.