Програма, посветена на Васил Априлов, подготвят в НМО
Програма, посветена на Васил Априлов, подготвят в НМО / netinfo

Образователна програма, посветена на 220- годишнината от рождението на Васил Априлов подготвят в Националния музей на образованието в Габрово. Тя е предназначена за учениците от габровските училища, но ще стане достояние и на всички туристи, които посещават Габрово.

Сред акцентите в програмата са специализирани екции, посветени на живота на Васил Априлов, за влиянието на Юрий Венелин върху делото на Априлов, както и за изключителната роля, която изиграва той за развитието на новобългарската просвета в България.

Интерес за посетителите ще бъдат и занимателните уроци, които се провеждат във възстановката на взаимното училище. “Рибното букварче, стана ми другарче” е темата на урок по рибния буквар на д-р Петър Берон.

“Подготвили сме и едно предизвикателство за учениците, което се нарича “Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си”. То цели да накара децата да помислят върху дисциплината, която е царяла в тогавашното училище и разликите със сегашната”, каза Любка Тинчева от Националния музей на образованието. Програмата ще бъде достъпна за посетителите на музея през цялата година.