билки, забранени на бране
билки, забранени на бране / netinfo

Със заповед на директора на Парковата дирекция е оповестен проект на Годишен план за ползване на лечебни растения, диворастящи плодове - освен тези от лечебни растения, и гъби в Национален парк "Централен Балкан" за 2018 г.

Планът се изготвя в съгласие със Закона за защитените територии и има за цел е да регулира и администрира ползването на лечебни растения, диворастящи плодове, които не са от лечебни растения, и гъби на територията на Национален парк „Централен Балкан“ (НПЦБ), при което да не се допуска увреждане на природните местообитания и видове където се извършва събирането, като се създадат предпоставки за развитието на екологосъобразен поминък на населението.

билки
Thinkstock/Getty Images

Лечебните растения, диворастящите плодове, освен тези от лечебни растения и гъбите в естествените им находища се опазват от увреждане и унищожаване с цел осигуряване на устойчивото им ползване като част от естествения растителен генетичен фон със сегашна или бъдеща ценност. 

С пълния текст на проекта на Годишния план за ползване на лечебни растения, диворастящи плодове - освен тези от лечебни растения, и гъби за 2018 г.  може да се запознаете от тук.