Драстични нарушения при добиването, съхранението и продажбата на яйца и агнешко месо в Габровска област не са установени до този момент , съобщават от Държавен ветеринарно санитарен контрол. Масовите проверки обаче продължават в цялата страна. Основно се проверяват производствени предприятия, складове, търговски обекти и заведения за обществено хранене.
Ветеринарите припомнят, че яйцата могат да бъдат съхранявани най-дълго до 28 дни след снасянето. При продажбата те трябва да са маркирани с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките им трябва да е отбелязан минималният срок на трайност. Клиентите е нужно да обръщат внимание на чистотата на яйцето и за пукнатини по черупката, които са предпоставка за последващо замърсяване. При подготовката за консумация е добре да се измият допълнително.
Агнешкото месо също трябва трябва да е придружено с документи за произход, а върху него се поставя и идентификационен печат с информация за държавата, в която е произведено и за номера на предприятието, който трябва да е четлив.
Инспекторите от „Държавен ветеринарно-санитарен контрол”препоръчват потребителите да следят за целостта на опаковките и срока на годност и ги съветват да пазаруват само от одобрени за този вид дейност обекти и да не се доверяват на нерегламентирана търговия по тържища и пазари. Продажбата на храни от животински произход на открито е забранена.