Приетият на първо четене бюджет на НЗОК ще генерира недостиг
Приетият на първо четене бюджет на НЗОК ще генерира недостиг / netinfo
Неприемането на първо четене от народното събрание на предложения от Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса Бюджет за 2009 година залага дефицит дори с оперативния резерв на институцията. Например на регионално ниво бюджетът за болнична помощ при запазване броя на преминалите през 2008 г. пациенти и достигнатата средна цена на една клинична пътека след 1 октомври ще генерира недостиг за районната каса от 1 млн. лева.Това коментира в ефира на Дарик директорът на Районната здравоосигурителна каса в Габрово Захари Дошков.

“Надявам се НС да приеме окончателно бюджет, близък до предложения от УС. Това означава, че разходите за здравноосигурителни плащания следва да се увеличат със 150 – 200 млн. лева за 2009 г.”, коментира още Дошков. Той информира още, че утре официално ще бъде представена новата информационна система на НЗОК, по която ще се работи от началото на следващата година. Системата се състои от две направления – финансово счетоводни и обработка на документацията от договорните партньори, медицински контрол, регистри, анализи и т.н.

Целта е да се изгради електронно здравно досие на всички граждани и да се разкрие електронен здравен портал, до който ще имат достъп лечебните заведения, здравноосигурените лица и служителите в здравната каса.

Цялото интервю със Захари Дошков в звуковия файл