Преместването на Текстила не означава сливане или закриване
Преместването на Текстила не означава сливане или закриване / netinfo
Няма идея за закриването на Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в Габрово. Съществуването й, както и на всяко едно друго училище, е свързано с желанието на децата да учат в нея. Това коментира пред Дарик началникът на регионалния инспекторат по образование Ангелина Дъбнишка по повод появила се информация, че Заповедта на министъра за преместване на текстилната гимназия в помещения на техническата ще бъде последвана от закриване на учебното заведение.

Преместването на училището е продиктувано от осигуряване на по-добри хигиенни условия за провеждане на учебния процес и намаляване на разходите за издръжка. По думите на Ангелина Дъбнишка средствата за отопление, изплащани за два месеца на това учебно заведение се равняват на сумата, получавана за една година от професионалната гимназия по туризъм, въпреки че в текстилното училище учат почти 4 пъти по-малко ученици. Другата причина довела до решението за преместване е тази, че земята, върху която е построена гимназията по текстил и моден дизайн, подлежи на реституиране.

"Подчертавам, че преместване не означава сливане на две училища. Учениците ще учат при много по-добри условия, макар и в сграда на друго учебно заведение. Освен това преместването по никакъв начин не е оказало влияние върху приема на ученици за новата учебна година, тъй като заповедта на министъра е издадена след края на кампанията”, каза още Дъбнишка.

Министерство на образованието е отпуснало 77 000 лв. за ремонт на помещенията, където ще бъдат настанени възпитаниците на Текстилната гимназия. Сключени са и договорите с фирмите – изпълнители. Ремонтните дейности ще започнат до дни.

В инспектората по образование до този момент няма информация, че ръководството на професионалната гимназия по текстил предлага тя да стане общинско училище. Според Ангелина Дъбнишка министерство на образованието едва ли ще има нещо против това, но въпросът трябва да се реши от местния общински съвет.