Прекратено е раздаването на ваксина срещу хепатит Б
Прекратено е раздаването на ваксина срещу хепатит Б / Vesti.bg

От РЗИ Габрово са прекратили раздаването на ваксината срещу хепатит Б - Engerix B, за втори и трети прием. Това се прави заради забавяне на доставките.

На базата на официалните данни от Информационната система за ражданията е изготвено разпределение за необходимото количество шесткомпонентна ваксина - Hexacima, по области, с която се обхващат децата, родени през декември 2015 г. и през януари 2016 г.

Разпределението на ваксината ще се извършва въз основа на броя новозаписани пациенти, въведени в базата данни на Автоматична система за управление и контрол на профилактичните имунизации.

Това става по месечни табулограми, като се отчита необходимостта от прилагането на три дози за завършване на основната имунизация в сроковете посочени в Наредба № 15 - на втори, трети, четвърти месец от раждането ( за първи, втори и трети прием).

Ваксината е в опаковки на румънски език и при раздаването й ще се предоставят и съответният брой листовки с информация за пациента, която е напечатана на български език, но не е включена в опаковките.