Снимка:
Снимка: / вестник „100 вести”
Две спортни теми са водещи за днешния брой на вестник „100 вести” днес. Изданието пише за откриването на баскетболния турнир в Габрово и за успеха на националният отбор на България по хандбал за девойки до 19 години.
 
Деветото издание на баскетболния турнир за Купата на Община Габрово „Христо Донков” бе открито вчера от кмета Таня Христова. Тя приветства участниците, след като изгледа спиращия дъха мач между Северна Ирландия и Украйна, завършил 74:77 с победен кош в последните секунди. В турнира участват още националните отбори кадети на Румъния, Украйна и РС Македония, както и сборен отбор на IBC.
 
Националният отбор на България по хандбал за девойки до 19 години, в състава на който са 13 състезателки на ХК „Бъки“ (Габрово), записа втора поредна победа на Европейското първенство във Варна. След успеха срещу Великобритания воденият от Веселина Златева, Анита Хараланова и Лидия Ковачева български тим удари в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта и коравия тим на Исландия. Двубоят завърши при резултат 24:16 (15:8).
 
Темите от областта на културата са свързани с инициативи на Регионален исторически музей – Габрово и на галерия „Христо Цокев”.
 
Гостите на града обикновено се питат: „Ходихте ли в Дечковата къща, ако не сте, да знаете, че нищо не сте видели от Габрово“. Занапред ще се питат: „А с виар очилата гледахте ли?“. Кухнята, трапезарията, спалнята и кьошка, които сега са музейна експозиция, ще се превърнат в театрална сцена, концертна зала, снимачна площадка и учебна зала.
 
В Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово гостува изложбата „Възприятия” на търновските творци Мариета Конова  живопис, и Монна Конова, Генчо Петков и Никифор Тодоров – художествена фотография. Поредно свидетелство за културния диалог между габровската галерия и изявени автори този път от старопрестолния град, които показват своя визуален прочит на заобикалящия ни свят. Всички те, потърсили своите нови възприятия на платното и през обектива. На откриването те бяха представени от уредника Мариана Манева. Изложбата ще бъде на вниманието на посетителите до 19 август.