Представят Образователен пакет Разходка в дивата планина
Представят Образователен пакет Разходка в дивата планина / netinfo
Първото публично представяне на Образователен пакет „Разходка в дивата планина” – трето издание от поредицата на Програмата „Паркът като класна стая” ще се състои днес от 14 часа в СОУ „Отец Паисий” – Габрово. Пакетът е създаден от дирекцията на НП “Централен Балкан” в подкрепа на обучението по природозащита. Той съдържа девет табла с илюстрации, предоставени на дирекцията от италианския Национален парк “Майела” в помощ на работата за обучение по околна среда.

Рисунките пресъздават животни и растения в типична за тях жизнена среда. Подсказват цветове и форми, кой къде живее, как се движи и други характерни за различните видове особености, дават познание, без да ограничават детската фантазия. Тиражирани в по-малък формат, деветте табла могат да се използват и едновременно, за да илюстрират сходства и разлики, свързани с устройството, начина на живот и местообитанията на видовете. Към пакета е разработено и Методическо помагало за учителите с Примерни насоки за използване на таблата в детските градини и началната училищна степен.

Първите две издания – „Животните в НП Централен Балкан” и „Растенията в НП Централен Балкан”, са вече познати на учители и ученици, намират добро приложение в учебната и извънкласна работа, в информационните центрове на РИОСВ и другите национални и природни паркове в България.

Образователният пакет “Разходка в дивата планина” е одобрен и препоръчан като учебно помагало от Министерството на образованието и науката. Пакетът ще бъде дарен на всички детски и учебни заведения от областта.