Предложения за законодателни промени подготвят Занаятчийските камари
Предложения за законодателни промени подготвят Занаятчийските камари / netinfo

На национално ниво имаме много сериозни инициативи за промяна на законодателството, свързано с дейността на занаятчиите, каза за Дарик председателят на Регионалната камара на занаятчиите Румен Маринов.  Според него дублиранията, които се получават с Търговския закон и търговските регистри не са от полза за никого – нито на държавата, нито на регионалните общности, нито на местните данъци и такси. В Закона за занаятите например има забранителни режими, които пък в Търговския закон са разрешителни. Необходимо е във всички нормативни уредби да пише едно и също. Така занаятчиите няма да бъдат обърквани, а ще са изцяло в полза. Освен това ще се увеличат и приходите, както в местните, така и в националния бюджет.

В предложенията нещата са засегнати много коректно и сериозно, каза още Маринов. Поднесени са по начин, по който министерства и прокуратура би трябвало да разгледат нещата дотолкова,  доколкото двете законодателства да се хармонизират.

В Европейското законодателство нормативната уредба за занаятчиите е регламентирана отдавна и не е трудно българското законодателство да се синхронизира с него, смята председателят на Регионалната занаятчийска камара.