Предложение за предостъпване на част от данъците на общините
Предложение за предостъпване на част от данъците на общините / netinfo

Идея за предостъпване на част от данъците на общините е била предложена по време на Шестата среща на Националното сдружение на Общините. По думите на кмета Томислав Дончев, това би мого да бъде един малък процент от Данък добавена стойност. По този начин ще се създава стимул за местните администрации да създават добри условия за правене на бизнес и да привличат инвеститори.

Конкретните предложения на Националното сдужение на общините в Република България за бюджет 2010 година са били обсъдени на срещата. Предложението за бюджет 2010 е размерът на субсидията за местни капиталови обекти да бъде фиксиран като 2.5 % от текущите разходи на Общините по отчет за 2007 година.

"По този критерий общините за следващата година би трябвало да получат 88.8 млн. лева спрямо 73.5 млн. лева през тази година", каза кетът. Той е повдигнал и въпроса за извънредните целеви субсидии за капиталови разходи. Според него тези средства се разпределят без ясен план, без процедура и при липсваща прозрачност. За да се реши проблемът, би трябвало да съществува регламент с опростена конкурсна процедура, където общините да представят своите предложения. "Лично моето виждане е, че акцент трябва да се слага на обекти, които имат надобщинско значение- или регионално или национално".

Кметът Дончев е бил един от презентаторите в модула, свързан с финансовата децентрализация. В него са взели участие кметове, зам.- кметове, специалисти по общински финанси, представители на Министерството на финансите.