Празнуваме Никулден
Празнуваме Никулден / netinfo

Свети Николай Мирликийски Чудотворец (Никулден) е голям църковен празник. Свети Николай, архиепископ Мирликийски е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите, и на банкери. Народната традиция повелява обредният Рибник и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия- варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии и да спасява изпадналите в беда сиромаси. За Никулден навсякъде се приготвя специален курбан "рибник". Той се приготвя от шаран или друга риба с люспи, защото "голата" риба навява тъжни мисли и беднотия. Никулденските благословии пожелават на стопанина имането му да се множи като люспите на рибата.

За празника се приготвя още никулденски колак, на който изобразявали кораб. Свети Никола, чието име означава победител, е повелител на водите и пази хората от наводнение и удавяне. Той властва над моретата, реките, езерата и над целия подводен свят. В народните представи той е крилат момък с голяма физическа сила, летящ над моретата и закрилящ моряците и рибарите. Друг път го изобразяват като старец с дълга бяла брада.

Вярва се също така, че св. Никола е патрон на търговците, а освен това помага на младите хора да се оженят. Преданията разказват, че свети Никола спасил една лодка от потъване като й запушил дупката с шаран. Затова на трапезата рибата е основното ястие, а останалите гозби са постни картофи, чушки и фасул.

Тази сутрин в габровския храм "Свети Йоан Предтеча", след тържествената литургия, ще бъде благословен курбан за здраве.

На Никулден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина.