Снимка: Тодорка Мирчева
Снимка: Тодорка Мирчева / Празник в село Стоевци

В народните вярвания се смята, че с Димитровден настъпва зимата. Народът казва: „Със Свети Георги идва лятото, а със Свети Димитър – зимата.“ Това е периодът на отмора за сезонните работници, свързани със строителството и пастирите на селскостопански животни. По отдавнашна традиция в кметство Стоевци се събират на Димитровден, за да почетат Светията и да направят равносметка на отминаващата година.

Белите хризантеми, украсили параклиса в двора на кметството, са желанието на хората за по-блага предстояща зима.Пълнолунието, което имахме в нощта срещу Димитровден и вечерта на празника се оказа добра поличба за пчеларите, и идната година ще очакват кошери препълнени с кехлибарен мед.

Добри и заможни гости бяха на празникът в селото, а според гаданията на старите хора, това означава,  добри полазници – добра година. Архиерейският наместник отец Руслан Личев, задно с отец Николай Лакич отслужиха литургия в параклиса Свети Димитър.

Св. Димитър
Празник в село Стоевци

 В приветствените  си слова, отец Руслан ни припомни, че уповавайки се на вярата, ще можем да запълним онази  житейска празнота, която нищо  друго, което се предлага от  земята, не може да го стори.

Кметският наместник Петко Червенски благодари на всички, които през годината са допринесли с трудът си за селото и на дарителите, направили възможен този празник.