Празник в село Драгановци
Празник в село Драгановци / Дарик Габрово, архив

 

Тържествен концерт ще се проведе на 30 април в Драгановци, каза за Дарик кметът на селото Новак Георгиев. Инициативата е посветена на 135- годишнината от Априлското въстание. По думите му празникът всяка година се посвещава на различна годишнина от историята на България. Миналата година са били отбелязани 125 години от Съединението на България, а преди това е отбелязано обявяването на Независимостта.

"За да дойдат хората им приготвяме специални покани за всеки дом, в които пише какво организираме, кой ще вземе участие и каква е програмата", допълни кметът на селото. Тази година детската група "Палавници" ще представи драматизация на романа "Под игото", на главата "Радини вълнения". На сцената ще се изяви и групата за автентичен фолклор към читалището в селото.

"Ще пеем възрожденски песни като "Вятър ечи, Балкан стене" и ще рецитираме стихове", каза още Новак Георгиев. Предвидено е и слово, посветено на Априлското въстание.

Празникът започва в 10 часа в салона на читалището. Според кмета винаги тържеството е голямо, защото идват поне 200 човека. Заради празника се подновяват част от знамената на къщите в селото. Към момента в Драгановци са поставени над 200 знамена.