Празник на духовната музика в деня на Св. Петка
Празник на духовната музика в деня на Св. Петка / Dariknews.bg, архив

"Един въпрос се задава често между  зрителите на Дните на камерната  музика: „Ще има ли празник на духовната музика след десетото му издание?”, това пише до медиите шефът на Народно читалище "Габрово" Тотка Полякова.

"Знае се,че тази година празникът беше под въпрос, защото субсидията за творческа дейност на НЧ ”Габрово” беше намалена с 10 хиляди лева. Но с общи усилия на Общината, Архиерейското наместничество, читалището и  дарители,  това очаквано културно събитие, посветено на Духовния празник на Габрово, денят на Св.Петка, ще се състои от 11 до 14 октомври", пише Тотка Полякова. И допълва:

"Нещо повече по линия на побратимените градове са поканени от Мытище Русия две хорови формации възхитили габровци - „Маленький секрет” и „Съвършенство”, които се готвят усилено за гостуването си. Един от най- старите хорове в страната „Добри Чинтулов” от град Сливен и смесен хор ”Света Петка” от Пловдив ще вземат участие заедно в първата концертна вечер на ”Православни песнопения” на 12 октомври. На 13 октомври в неделя в Изложбения комплекс ”Христо Цокев” във втория концерт „Тебе поем, Господи”, габровци ще имат удоволствие да се срещнат заедно с чуждестранните хорове и с голямото изкуство на Софийски камерен хор, който ще пее в съпровод на Габровския камерен оркестър" информира още Тотка Полякова.