Православната църква почита Св. Данаил
Православната църква почита Св. Данаил / Дарик Габрово

Според народния календар, в деня на пророк Свети Данаил, празнуват всички жени, които скоро са раждали или ще раждат, както тези, които имат малки деца; месят се питки и отново се раздават, за да е плодовита годината.

На този ден църквата празнува деня на св. прор. Даниил и тримата вавилонски отроци Ананий, Азарий и Мисаил. Една от легендите за тях звучи като възхвала на постите - Цар Навухудоносор, заповядал да ги хранят с ястия от неговата царска трапеза, за да не отслабнат и да бъдат здрави, както връстниците им.

Но Данаил, не желаейки да се осквернява с езическата царска храна, помолил да им позволят десетдневен пост, през който да се хранят само с овощия. Когато след десетте дни Данаил и тримата отроци се явили пред царските сановници, лицата им били по-красиви и телом те били по-здрави от всички онези, които се хранели с царските ястия.

Известна е и още една легенда за св. пророк Данаил. По време на вавилонския плен заради вярата си в Бога той бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. Но тогава се случило чудо - въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк.

 Именници днес са Данаил, Даниел, Даниела, Дана, Дан.