Прах, проблеми с колите и неясна цена на водата, са поводите за недоволство на габровци, според Красимир Ташев
Прах, проблеми с колите и неясна цена на водата, са поводите за недоволство на габровци, според Красимир Ташев / Dariknews.bg

Група габровци подготвят колективен иск срещу общината, заради проект Воден цикъл. Недоволството е от самата реализация на дейностите. Те считат, че повечето хора не са запознати с проекта и с последиците от него. Информацията стана публична по време на среща между представители на протестиращите в Габрово, граждани, Йордан Стойков, депутат от левицата и Николай Григоров, Областен управител на Габрово. Новината, че предстои да се заведе иск срещу местната власт, бе оповестена от Красимир Ташев, който е участник в протестите. Пред Dariknews.bg Красимир Ташев заяви, че все още не са предприети стъпките за подаването на колективен иск.

- Според Вас, г-н Ташев, каква трябваше да бъде организацията по реализацията на проекта? Габрово е труден град – малко на брой улици, разположени по поречието на реката!

- За да стане нещо качествено, трябва да имаш качествен проект.

- Защо смятате, че не е качествен проекта?

- Изпълнението го доказа. Вие знаете ли какъв е проекта? 30% се знае, другите 70% от него никой не ги знае.

- Кои 70% не се знаят. Има сайт на проекта, където има много информация, в медиите също се подава редовно.

- Да, има много информация, но не е достатъчна. Особено тази, която касае организацията на движението в Габрово. Аз лично поне три пъти съм бил потърпевш. Тръгвам от село Борики няма как да вляза в града. Тръгвам покрай „пионерския дом”, казват „тук не може да минеш”. Тръгвам нагоре, пак същото. Няма сложени знак...

- Разбирам, че забележката е следната – няма поставени указателни табели на достатъчно места и на достатъчно разстояние, за да може човек да не тръгва по даден пътен участък и да стига до място, през което не може да се мине, така ли?

- Моето усещане е, че се бърза да се разкопае, да се сложат едни тръби, да се засипе и да се усвоят едни пари. От там нататък никой не го интересува какво става. Да, има едно леко частично асфалтиране на улиците, но голямата част стоят в разкопки. Никой не казва за проблемите с автомобилите, никой не казва за нервите, които се хабят, за праха, който се диша.

- Прахът наистина е голям проблем. За колите няма да се съглася напълно, защото през този период може да се ползва градския транспорт, велосипед, дори може да се ходи пеш. Разбира се това е просто мое мнение, не твърдя, че трябва да важи за всички.

- Ако искаме с нещо да не се съгласим, винаги ще намерим причина.

- Не става въпрос за това. Но все пак мрежата трябва да се направи все някога.

- Не сме против това да се прави нещо, а за начина, по който се прави. Казваме, че по лош начин се прави. Ние сме потърпевши и ще продължаваме да сме потърпевши. До ден днешен никой не е казал след завършване на този проект цената на водата каква ще бъде, какви данъци ще се плащат, за да бъдат върнати парите.

- За цената на водата е така, сигурно ще се повиши. Но за данъците, не виждам връзката.

- Цената на водата ще се оскъпи, заради пречиствателната станция. Но в това няма логика, дори не мисля, че повишената цена на електроенергията е причина за това.

- Следващата седмица по Дарик радио ще има интервю с кмета Таня Христова, ако имате желание може да изпратите въпросите, които искате да бъдат коментирани, информацията, която не Ви достига за проекта.

- Да, ще ги структурирам и ще ги изпратя на радиото, за да бъдат зададени.