ПП „Българка: Никой не е искал становището ни за тунела!
ПП „Българка: Никой не е искал становището ни за тунела! / Дарик Габрово

„Никой не е идвал да говори с нас и да иска становището ни за тунела под Шипка", заяви Директорът на Природен парк „Българка" Мая Радева във връзка с изказването на кмета на Габрово Томислав Дончев. Според градоначалника от парка са поискали прокопаването на 7-километров тунел заради екологичния ефект, който би предизвикало прокарването на път през защитената  територия. „Toва е становището на експертния колектив, на който е възложено изготвянето на оценката за съвместимост на обходния път и тунела под Шипка, който е в територията на парка", обясни Радева.  Оценката е направена миналата година от независими експерти, а заданието е на Агенция „Пътна инфраструктура".

В началото на 2009-та от Агенцията са поискали да им бъдат предоставени наблюденията на Парка за хабитатите в района. Наетите експерти са направили свои наблюдения в различните екологични сфери, каза още Радева.

Във връзка с изказването на кмета Томислав Дончев, че в района на местността Узана се изсичат букови хабитати, Мая Радева коментира, че разрешенията за това се дават от МОСВ. Паркът не може да издава становища и разрешителни, докато не бъде приет План за управлението му. Предстои това да стане през 2010-та, а реализирането му - в срок от 3 години.