На Рождество Христово свършват постите и обядът е много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо.
На Коледа се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година. Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат.
На Коледната трапеза могат да се видят хлябове и питки с различни форми и шарки, които също са свързани с големия празник, а са и възпети в песните на коледарите. Много от тях според старите традиции са с формата на различни селскостопански сечива, с които се обработва земята, за да се роди житото, или върху тях са изрисувани и обозначени селските сечива, занаяти, покъщнина, домашни животни, без които животът в селото е немислим.
Някои от тези важни за семейството фигури са очертани с орехови ядки, с ябълкови резени, други са оцветени, съобразно вкуса и въображението на стопанката. Освен тях се омесват и изпичат краваи или малки питки с кръстове, които се дават на коледарите, когато запеят на пътната врата. Върху някои от тях се поставя и по една паричка - символ на благоденствие и богатство.
Според най-старите традиции, брашното за тези религиозни хлябове или питки се пресява три пъти, за да стане "копринено", както се пее за него, а водата, с която се замесва, трябва да бъде донесена в бяло менче от девойка или млада булка в къщата, която още не е раждала.
Как се прави Коледен трицветен хляб
Бялото, червеното и зеленото са цветовете на Коледа и красивото им използване за направата на хляб е чудесна идея. А тъй като хлябът е неквасен, той се вписва идеално и в трапезата за Бъдни вечер.
Необходими продукти:
За червения слой:
4 пасирани печени чушки
1 ч. ч. брашно за кекс с набухватели
⅓ ч. л. сол
50 мл газирана вода
За зеления слой:
50 г замразен смлян спанак
1 ч. ч. брашно за кекс с набухватели
⅓ ч. л. сол
100 мл газирана вода
За белия слой:
1 ч. ч. брашно за кекс с набухватели
⅓ ч. л. сол
130 мл газирана вода
За поръсване:
½ ч. ч. маково семе и сусам
Начин на приготвяне:
Червеното тесто се приготвя, като брашното се пресява, разбърква се със солта и в центъра се прибавят пюрето от чушки и газираната вода. С лъжица се разбърква до меко тесто. Не се меси и не се бърка дълго. Тестото е меко и лепкаво, но си запазва формата и не се разтича.
По същия начин се приготвят тестото с размразения спанак и бялото тесто.
С мокри ръце бялото тесто се разстила на правоъгълник 20х40 см върху повърхност, посипана с маково семе. Върху него се разстила червеното тесто и върху него – зеленото. Завива се на руло.
Рулото се срязва на две половини по дължина и двете половини се увиват една в друга като въже. Полученият цветен хляб се слага в тавичка за кекс и се пече в загрята фурна около 50 мин. на 180° С, докато се зачерви. Охлажда се върху решетка.