Постепенно спират взривовете край Севлиево
Постепенно спират взривовете край Севлиево / Дарик Габрово

Вече не се чуват взривове от военните складове край Ловнидол, но все още не може да се твърди, че напълно са спрели, съобщи за Дарик кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

Двукилометровата зона, около обекта ще остане отцепена и утре. Община Севлиево ще осигури транспорт на жителите на селата Търхово и Ловнидол по обходен маршрут, тъй като пряката връзка е затворена.  По  думите на кмета след спиране на взривовете, вероятно в понеделник, в зоната ще влезе робот. Жителите на двете села, както и ловните дружинки са предупредени да не навлизат в района.

Силни гърмежи събудиха Севлиево около 9.00 ч. днес. Взривиха  се боеприпаси в бивша военна база край село Ловнидол.

В базата има девет склада, собственост на софийска частна фирма. Експлозиите са станали в един от складовете, в който е имало 3120 152 мм снаряди, чешко производство. Частната фирма, чиято собственост са складовете, е внесла боеприпасите от Чехия по външнотърговски договор. Фирмата, лицензирана по съответния ред, след проверка ги реализира извън страната. Складовете са закупени през 2008г., след което са ремонтирани. Помещенията отговарят на всички норми за безопасно съхранение на взривни вещества и боеприпаси.

Няма непосредствена опасност за хората и тяхното имущество в района на инцидента. Направените замервания на въздуха показват, че всички стойности са в рамките на допустимото.