Постепенно се нормализира ситуацията в Габрово
Постепенно се нормализира ситуацията в Габрово / Дарик Габрово

Обстановката в габровска община постепенно се нормализира. Снеговалежът спря, температурата в града се повиши и към 14 часа е 8 градуса, а снегът се топи. Работи се по възстановяване на електрозахранването, тъй като тази сутрин без ток бяха 50 населени места.

Много усилия се влагат в почистване на падналите дървета и сняг на прохода Шипка, където работят групи и от двете страни на Балкана. По предварителна информация от северната страна има над 500 кубически метра паднали дървета. Два екипа, от Стара Загора и Ловеч, помагат за осигуряване проходимостта през прохода.

Постепенно се нормализира ситуацията в Габрово
netinfo

Всички екипи на Е-ОН са на терен и очакват подкрепа от техни структури от съседните области.Пътят за Велико Търново вече е отворен.  Пътищата за Трявна, прохода Шипка и Узана все още не са проходими.

Постепенно се нормализира ситуацията в Габрово
netinfo

Пътническият транспорт до квартал Недевци се движи до Хаджицонев мост, тъй като след това клоните на дърветата са надвиснали ниско над пътя и е проходимо само за леки автомобили. Все още не са пуснати в движение тролейбусите. Аварийна група на Общински пътнически транспорт работи от 2 часа през нощта за отстраняване на аварии по електропреносната мрежа. Поради нападали дървета някои от крайните квартали все още са без градски транспорт. Вероятно в по-късните следобедни часове ще бъдат покрити по-голямата част от междуселищните линии в общината. Най-дълбоката снежна покривка в общината  е измерена в село Генчевци - според данни от жител на селото, слязъл до града със ски, снегът там е 1.3 метра. По пътя към селото по предварителна информация има повече от 100 паднали дървета.

Помпените станции, доставящи питейна вода в някои населени места, не работят поради нарушено електрозахранване. На телефона за сигнали на граждани са получени повече от 40 обаждания, на които се реагира по приоритетност.

Експерти на регионалната здравна инспекция са проверили температурата в класните стаи на пет учебни заведения и една детска градина в Габрово. Направени са предписания за осигуряване на нормален учебен процес в училище "Ран Босилек", "Неофит Рилски", "Христо Ботев","Отец Паисий", техническа гимназия "Д-р Василиади"  и детска градина "Слънце", където са измерени температури между 13 и 16 градуса. По тази причина се очаква утре в тези заведения да бъдат прекратени учебните занятия.