Поставянето на ваксини срещу морбили при условия
Поставянето на ваксини срещу морбили при условия / netinfo
Гражданите, на които им предстои пътуване до Австрия и Швейцария трябва да проверят имунизационния си статус за морбили, препоръчват от министерство на здравеопазването. Причината е, че на териториите на тези страни са регистрирани епидемиологични взривове от заболяването. Ог Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве

в Габрово уточняват, че имат готовност за извършване на имунизации, но не разполагат с достатъчно количество ваксини. Поради това ще се прецизира внимателно необходимостта от поставянето им.

Имунизация ще бъде извършвана само на лица, които представят имунизационен паспорт, от който се вижда, че нямат нито една такава ваксинация. Освен това гражданите трябва да носят и бележка от личния лекар, в който да е упоменато, че не са боледували от морбили. Ваксината е безплатна за всички. Хората ще заплащат само по 2 лева за поставянето. За издаване на международно свидетелство за имунизация всеки имунизиран, независимо от възрастта си, заплаща услугата съгласно тарифата за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол.