/ община Габрово

Да поседиш в компанията на Керката в Габрово...

Скоро ще е възможно, защото в градинката пред "Глинените гърнета" ще бъде открита скулптурата на чаровния габровски зевзек, първия български композитор на фанфарна музика, незабравимия Александър Керков.

Откриването на е в Деня на народните будители 1 ноември от 10:30 часа.

Александър Недков Керков – КЕРКАТА е една от емблемите на музикалния живот в Габрово от миналото. Той е първият български композитор на фанфарна музика. За времето от 1935 г. до 1947 г. той създава десет фанфарни музики в училищата на Габрово и околните села, които с право са наречени „ украшение и гордост на Габрово”.

В Габрово канят на концерт с музика от руски и американски филми

Роден е на 18 август 1901 г. в Габрово. На четиринадесет години се премества в София при вуйна си Стефана Гюзелева. Иван Гюзелев – математик, физик, философ, народен представител в Първото Велико народно събрание, първи министър на просвещението е брат на майка му – негов вуйчо. Завършва основното си образование в София и като доброволец постъпва в музиката на I-ви пехотен полк, а след това в симфоничния оркестър на маестро Георги Атанасов. През 1925 година завършва средния клас на Музикалната академия, където изучава виолончело и цугтромбон.

Младият Александър Керков  израства  в  среда, която го среща с композитори и оперни певци, които са известни имена от музикалния живот в България. Сред тях са дъщерите на Иван Гюзелев - Богдана Вулпе – първата жена оперен композитор, Олга Гюзелева – мецосопран, Донка Гюзелева – актриса и съпруга на Кръстю Сарафов,  маестро Георги Атанасов,  Панайот Пипков – композитор и капелмайстор, проф. Иван Цибулка и др.

През 1926 година се завръща в Габрово като свири в оркестри на немите кина „Майчина грижа” и Театъра. Основава духовата музика на Техническото училище „Д-р Никола Василиади” през 1930 година, а през 1931 година  -  оркестър „Джаз Керков”. Освен сериозен музикант,  Керков е  и голям шегобиец.  Невероятен успех са имали представленията на Габровското весело театро в които той е основен организатор.

Александър Керков  е композитор, музикант и музикален педагог, който посвещава целия си живот на младото поколение и музиката.  Създадените от него фанфарни музики, духови и джазови оркестри все още са мил и незабравим спомен за неговите възпитаници и почитатели.

Израз на интереса към личността на Александър Керков е книгата на Милка Берберова „Музикален етюд. Първият български композитор на фанфарна музика, Александър Керков” и двата филма „Вечният музикант”, създаден от Оскар Кръстанов и „Летете с Росинант” (2007 г.) на Георги Стоев - Джеки.

„Вечният музикант” е документален филм за Керков, който е получил „Златен ритон” (1980г., Пловдив) и Специална награда на журито от фестивала Лил, Франция (1980 г.).

Александър Керков почива на 31.10.1987 г. в Габрово.

Днес само по-възрастните габровци си спомнят за него като човека, продавал лотарийни билети и фишове на Тото 2, аранжирани с късметчета с оригинални  афоризми като: „Уважавай старостта, тя е твоето бъдеще”, „Всичко е вятър, само вятърът не е вятър” и др.

община Габрово