Посрещаме Деня на Габрово с молебен
Посрещаме Деня на Габрово с молебен / Община Габрово

С молебен за благополучие на града в храм „Успение на Св. Богородица” в9.30 часа ще започне Денят на Габрово. Официалната част от празника ще продължи в 10.00  часа, когато на площад „Възраждане“ ще бъде издигнато знамето на града.

За децата карнавалното забавление ще стартира още в 10.30 часа, когато в зала „Възраждане“ ще започне националният детски фестивал„Смехоранчета“. Малко по-късно в 11.00 часа в Музей “Дом на хумора и сатирата” под патронажа на Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър – посланик на Кралство Белгия в България ще се проведе биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка „Алкохолът – веселие или опасност” – Габрово 2014.

Изключително редки породи ще бъдат показани за първи път в Габрово в рамките на 13-тия Национален карнавал-ревю на живи котки, който е с начален час 11.30 часа в Спортна зала „Орловец”.

Наситената празнична програма ще продължи в 14.00 часа, когато в градинката до МОЛ Габрово най-малките почитатели на карнавала ще покажат своите костюми в Детскя мини-карнавал. За по-големите любители на музиката в 14.30 часа на откритата сцена на улица „Радецка“ оркестри от Търговище, Ботевград, Севлиево, Велико Търново, начело с оркестър „Габрово“ ще предложат на зрителите разнообразна програма в Биг бенд парада.

Точно в 18.00 часа ще започне най-пищното, най-веселото, най-мащабното и най-смешното събитие в празничния календар на събитията в Габрово – Карнавалът. Тази година, той ще предложи на зрителите хумористична трактовка на проблеми от световен, национален и регионален мащаб. Карнавалното трасе, както и разположението на коментаторските пунктове може да видите тук.

Богатата палитра от събития в Деня на Габрово ще предложи на всеки по нещо. За любителите на историята от 19.00 до 20.00 часа в Регионален исторически музей /РИМ/ ще се случи „Нощ на музеите“. Участие в инициативата ще вземе групата за автентичен фолклор при НЧ “Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино. Любопитна атракция в нощта на музеите е конкурсът за най-вкусен „щирник”, като традиционната габровска баница в различни варианти ще може да бъде опитана от посетителите на РИМ.

Най-новата забележителност в Габрово – Интерактивният музей на индустрията е подготвил зрелищно 3D мапинг шоу. Любопитните да наблюдават светлинната магия, съчетана с музика, ще могат да го направят в 21.00, 22.00 и 23.00 часа.

В 20.00 часа на откритата сцена на площад „Възраждане“  ще започне грандиозен Празничен концерт с участието на: Диана Eкспрес, група Те, DJ Vasquez, DJ CARLOS GALLARDO, AIMEE JAY (саксофон), ANDGIE BROWN (вокали), ASSAF (перкусии).

Цветни фойерверки ще озарят небето над града, за да ознаменуват празника на Габрово.