Портрет на Асен Пейков бе изпратен в Рим
Портрет на Асен Пейков бе изпратен в Рим / netinfo

Портрет на Асен Пейков, изработен от севлиевеца Валентин Ангелов, отпътува за Рим. Той е създаден в чест на 100-годишнината от рождението на световноизвестния скулптор. Творбата е единствена по рода си, тъй като е изработена от металокерамика и е изпечен на близо 2000 градуса, малко преди остъкляването на материала. На практика това означава, че по здравина и устойчивост няма еквивалент. Портретът е бил одобрен лично от сина на Асен Пейков - Родолфо, по време на откриването на юбилейната изложба в Националната художествена галерия.

На нея присъства и тогавашният посланик на Италия, който поел ангажимент да намери подходящо място за подаръка в италианската столица. Според Валентин Ангелов, портретът би могъл да бъде поставен или на площада, носещ името на Асен Пейков, или пред ателието му на ул. „Маргута“.

Това е първият от общо трите скулптурни портрета, изработени от Ангелов. Втората скулптура вече се намира в НХГ, откъдето е одобрена, оценена и сертифицирана. Тя също е подарена лично от автора и ще остане във фонда на галерията в столицата. Третият портрет е дарен от Валентин Ангелов на градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в деня на нейното откриване.