Понижава се смъртността и се увеличава раждаемостта в Габровско
Понижава се смъртността и се увеличава раждаемостта в Габровско / netinfo
Два пъти по-нисък е естественият прираст в Габровска област в сравнение с този в страната. През 2006 г. той е бил - – 9.34. Въпреки това в региона се забелязва слабо повишаване на раждаемостта и понижаване на смъртността, уточняват от регионалния център по здравеопазване.

През изминалата година са се родили 990 деца като регистрираната раждаемост в областта е 7.29 ‰, което е с 0.36 ‰ повече от 2005г. Единствено в Дряновска община се отбелязва понижване на раждаемостта почти с 1 ‰. Според статистическите данни смъртността в Габровска област се е понижила с 0.89 ‰ и е 16.63 ‰ при средна за страната през 2005 г. 14.6 ‰.

Най-голямо е намалението на смъртността в община Габрово – 1.2 ‰. В Тревненска община смъртността се е увеличила с 1.13 ‰. Отново смъртността в селата е значително по-висока, отколкото в градовете. Запазва се и тенденцията от последните години мъжете да умират по-често от жените. Болестите на органите на кръвообращението са най-честата причина за смъртността.

От регионалният център по здравеопазване информират, че средната продължителност на живота в областта е 74.3 г като при мъжете тя е 71.5, а при жените 77.2 г. Най-ниска е продължителността на живота при мъжете в градовете на община Трявна, а най-висока – при жените в селата на община Дряново. За сравнение през 2005 г средната продължителност на живота е била 73.9 г., а за страната – 72.6 г.