Показват сватбена обредност на Етъра
Показват сватбена обредност на Етъра / netinfo

Сватбената обредност на различните етноси ще бъдат показани днес и утре в Архитектурно- етнографския комплекс "Етър" край Габрово. За втора поредна година Етъра ще представи националния проект „Сватбата - единство и многообразие". В програмата ще участват 8 фолклорни формации, които ще представят сватбената обредност на различни етноси и етнографски групи от страната. Откриването е днес в 11.30 часа, когато на сцената ще се изяви Фолклорен танцов ансамбъл "Габрово". Те ще покажат ритуала "Разбулване в Габровско", който се прави на следващия ден след сватбата. Програмата ще продължи с Ансамбъл за изворен фолклор "Капанска китка" при читалището в село Гецово, обл. Разград.

Свои обичаи и традиции ще представят и Група за изворен фолклор на българи-гагаузи при читалище "Възраждане" , с. Червенци, община Вълчи дол, Състав за автентичен фолклор към читалище "Габрово" и Фолклорен танцов ансамбъл "Сивек", Габрово, Ансамбъл за изворен фолклор "Капанска китка" при читалище "Просвета", с. Гецово, област Разград. В програмата ще участват още Танцов състав "Анхиало" при българо-гръцкото дружество, гр. Поморие, област Бургас, Група за автентичен фолклор при читалище "Искра", с. Калояново, област Пловдив, Група за автентичен фолклор "Извор" - с. Дъбовик, община Генерал Тошево. Своята сватбена обредност ще покаже и групата за автентичен турски фолклор към читалище "Пробуда" - с. Ряховците, област Габрово и Самодеен състав при читалище "Развитие"- село Кормянско, област Габрово.

Село Дъбовик, общ. Ген. Тошево ще има цялостното представяне на живота на селото. Жителите ще покажат бита, обичаите, традициите и народната кухня на родното си място. Те ще участват и в сватбената обредност като ще демонстрират Добруджанска сватба. Всички присъстващи ще носят техните автентични народни носии. Сред ястията, които те ще представят на Етъра, е маджунът, който се приготвя от лук, сушени пиперки и сушени люти чушлета, подправено с оцет и сол. На живо ще може да се види как се приготвят тестени изделия, наречени вързанки и кръстачки. Пред публиката на Етъра ще се готвят още черен боб, сърма с булгур и ориз със сини сливи. Жителите от селото ще покажат камерна изложба, която съдържа предмети от бита на населеното място, както и снимки на Дора Габе, която е родена в Дъбовик.

Освен българска и турска, посетителите на "Етъра" ще могат да видят и гръцка сватба. Тя ще бъде показана от детско- юношеския танцов състав при българо- гръцкото дружество "Анхиало" в Поморие.