Подобряват се демографските показатели в областта
Подобряват се демографските показатели в областта / netinfo

 

Леко увеличение на раждаемостта и намаляване на смъртността през първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на миналата, сочат данни на Регионалния център по здравеопазване в Габрово. От януари до края на юни в Габровска област са се родили 408 деца, което е с 2% повече. Най-голямо нарастване на раждаемостта -10% се отбелязва в община Дряново, където през 2009г. са се родили 34 деца. С  12% е намалял броят на новородените  в община Трявна.

 В същата община обаче се забелязва най-голямото за областта намаление на смъртността - 18 на сто. Починалите на територията на цялия Габровски регион през първото шестмесечие на 2009г. са 1077 или с 96 по-малко от същия период на миналата година, което представлява намаление от 8%. В резултат на леко увеличената раждаемост и намалялата смъртност, отрицателният естествен прираст от -5,83 през 2008г. е нараснал на -5,07 през 2009г. Това представлява повишение от 13%.Най-много се е повишил естественият прираст в община Севлиево - с 20%, а най- малко в община Дряново - с 8%.

От Регионалния център по здравеопазване отчитат, че за съжаление смъртността при децата под 1 година, както и броят на мъртвородените деца се увеличават. Въпреки, че детската смъртност в областта остава ниска в сравнение със средната за страната, тя е нараснала с 33% в сравнение с първото полугодие на 2008г.