Почина Мойсей Мойсеев
Почина Мойсей Мойсеев / netinfo

На 14 октомври почина Мойсей Мойсеев. Погребението е днес в 15 часа в Царева ливада. Той е краевед, писател фолклорист, историк, публицист, поет, човек с уникално чувство за хумор и енциклопедични познания за миналото на Габровския край. Автор е на книгите "Съдби и сърца български: Седем очерка за хора и събития от Габровския балкан" (1988), "Мед и жило" (1997), "От браздите до звездите"(1998), "Лисици на пазаря" (1999), "Градеж от кости, обич и камък: Паметникът на свободата на връх Шипка" (2002), "Славеева градина" (2006), "Приказки без буквичката "Р" (2007), "Царева ливада" (2008).

Мойсей Мойсеев Тодоров е роден на 3 септември 1929 г. в с. Правда, Горнооряховско. Още на следващата 1930 година семейството се преселва в Царева ливада, където Мойсей израства и остава за цял живот. Царева ливада, Дряновският манастир и селцата около него, Дряново, Габровският и Тревненският балкан се оказват съдбовния център на творчеството и проучванията на твореца. Той намира и съхранява скрижалите на българската народна памет, записва ги в своите книги, за да ги предаде ясни и чисти на бъдещите поколения.

Мойсей Мойсеев е дългогодишен служител в Дома на хумора в Габрово, той не пропуска научните конференции на Историческите музеи в Дряново, Габрово и Трявна, на университетите във Велико Търново и Габрово, на Държавния архив и читалищата в региона, особено активен сътрудник е на Регионалната библиотека "Априлов-Палаузов".

На днешното заседание на Общински съвет- Дряново, той трябваше да бъде удостоен с Почетно звание на община Дряново.