По-скъпи винетки през 2016 година
По-скъпи винетки през 2016 година / снимка: БГНЕС, архив

От догодина годишната винетка за леките коли у нас поскъпва с 30 лева и става 97 лева.

Това реши правителството, като прие въвеждането на смесена система за събиране на пътни такси чрез винетки и така наречените тол такси за автомобилите над 3.5 тона.

Месечната винетка за леките автомобили става 30 лева, а седмичната - 15 лева, съобщи ресорният министър Лиляна Павлова. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Очаква се след актуализирането на цените Агенция Пътна инфраструктура да събере със 73.5 милиона лева повече през следващата година.

Старите годишни винетки ще важат до края на януари догодина, а за всички останали периоди новите цени влизат в сила от началото на годината.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов коментира пред Дарик поскъпването на винетките:

"Цената на винетката не е увеличавана от 2008 година и със сигурност би било добре да се увеличи. Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имате магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа - това е нереално. При ниска данъчна тежест, трябва да свикнем, че ще има все повече плащания според потреблението".

 

А Вие ще си купите ли годишна винетка за 97 лева, гласувайте в анкетата на Dariknews.bg тук?