По-малко катастрофи с деца през тази лятна ваканция
По-малко катастрофи с деца през тази лятна ваканция / Dariknews.bg, архив

През лятната ваканция - от юни до средата на септември, на територията на област Габрово е настъпило едно пътно-транспортно произшествие с пострадал непълнолетен, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Ранен е 15-годишен пътник на задна седалка в лек автомобил.

През същия период на миналата година, в Габровска област са настъпили пет тежки ПТП с деца и юноши. В единия от случаите е загинал 17-годишен юноша, като пътник в лек автомобил. В два от другите четири случая са ранени пътници на 17 годишна възраст, а останалите два инцидента са с велосипедист на 12 години и пешеходец на 10 години.

През 2014 г. е настъпило едно произшествие, при което е пострадало дете с велосипед.

През 2013 г. при 3 ПТП са пострадали три деца - двама велосипедисти и 1 дете пътник в МПС.

През изминалата учебна година 2015-2016 са настъпили три тежки пътно-транспортни произшествия, при които са ранени трима младежи, като в 3 случая пострадалите са били пешеходци, пресичащи по пешеходна пътека.

Двете произшествия са настъпили през месец октомври 2015 г. - ранени са двама младежи на 17 години, при третия пътен инцидент пострадалият е 16-годишен. За сравнение, през учебната 2014-2015 година са регистрирани седем пътно-транспортни произшествия, при които са пострадали 7 деца и юноши.

Само в едното ПТП е пострадал юноша на 17 години като пътник в МПС. В останалите шест случая са пострадали деца до 13 годишна възраст, като всичките са били пешеходци. През учебната 2013-2014 година са регистрирани 8 ПТП с пострадали деца и юноши, при които са пострадали 8 деца. От тях 4 са пешеходци, 3 пътници в МПС и 1 велосипедист, за учебната 2012/2013 г. са регистрирани 7 ПТП, като са ранени 8 деца и юноши - 3 пешеходци, 3 велосипедисти и 2 пътници в МПС.

Данните показват, че пътно-транспортният травматизъм с подрастващи през лятната ваканция на 2016 г. е най-нисък.

За периода е настъпило 1 ПТП с пострадало дете-пътник в МПС, което е настъпило в резултат на безразсъдното шофиране на водача на МПС. По време на учебния процес на 2015-2016 г., нивото на пътния травматизъм с деца бележи съществен спад.

Произшествията с участие на деца и юноши са 5% от общия брой тежки ПТП, настъпили на територията на област Габрово, като в периода на предходните години нивото е достигало 13%. Статистическите данни по възрастов критерий показват, че най-често участници в ПТП са малолетни лица на възраст от 6 до 13 години, които са пострадали като пешеходци или велосипедисти, и непълнолетни на 17 годишна възраст като пешеходци или пътници в МПС.

Основни причини за настъпилите ПТП са недостатъчното внимание и предпазливост от страна на водачите на МПС към най-уязвимите участници в движението, каквито са децата и възрастните хора, както и заниженият родителски контрол над подрастващите, когато участват в пътното движение като пешеходци, велосипедисти или пътници в МПС.