Писма до строителните фирми е изпратил зам. кметът Добрин Савчев
Писма до строителните фирми е изпратил зам. кметът Добрин Савчев / netinfo

Писма до всички строителни фирми на територията на Община Габрово е изпратил Заместник-кметът на Община Габрово Добрин Савчев. Те са във връзка със зачестилите случаи на изхвърляне на строителни отпадъци на различни места в покрайнините на града в частни и общински терени.

В писмото се напомня, че за изкопи и насипи с дълбочина или височина над 1 м и с площ над 30 кв.м се изисква разрешение за строеж. Писмото информира строителните предприемачи, че фирма “Благоустрояване” ЕООД, в ролята си на оператор на общинското депо за твърди битови отпадъци в землището на с. Гръблевци, освобождава от такса “депониране” всички физически и юридически лица, които извозват земни маси на него.

В такса смет, която плащат физическите и юридически лица е калкулиран само разходът за събиране, извозване и депониране на битови, но не и на строителни отпадъци. Те не трябва да се изхвърлят в контейнерите, нито да се оставят в близост до тях. Гражданите могат да се освободят от строителните си отпадъци като се обърнат към фирма „Благоустрояване” и си заявят специален съд, съобразно генерираното количество отпадък, като заплатят за извършената услуга. За направени нарушения фирмите и гражданите ще бъдат глобявани, съгласно определените в нормативните уредби текстове за това.