Петър Николов с първа награда на етнофестивал
Петър Николов с първа награда на етнофестивал / netinfo

Петър Николаев от Народно читалище „Развитие” - гр. Севлиево взе първата  награда в конкурса на Тринадесетия детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!”. Момчето участва във възрастова група до 13 години. Петър получи и възможността да направи запис в професионално звукозаписно студио.

В етнофестивала  взеха участие 1600 деца от различни региони  на България, както и от Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Сърбия, Турция и други. За децата свои песни изпълниха Поли Генова и Петя Буюклиева, а преди награждаването пя певицата Атанаска Колева от с. Рогош, развитието на чийто талант бе насърчавано от проф. д-р Желязко Христов.

Началото на етнофестивала е поставено в центъра на китното селище Минерални бани още през 2001 г., по идея на тогавашния лидер на КНСБ проф. д-р Желязко Христов, който създаде и вдъхна живот на детския етнофестивал, вграждайки в него своето сърце, обич и мечти. В негова памет, ръководството на КНСБ с подкрепата на общината тази година бе открита и мемориална плоча, израз на признателност към делото на Доктора и от децата на Балканите и приятелите от КНСБ. Плочата бе открита от президента на КНСБ Пламен Димитров и  осветена от отец Боян Саръев.