Парамедиците няма да решат проблема с кадрите в спешната помощ
Парамедиците няма да решат проблема с кадрите в спешната помощ / Дарик Габрово, архив
Парамедиците няма да решат проблема с кадрите в спешната помощ
38883
Парамедиците няма да решат проблема с кадрите в спешната помощ
  • Парамедиците няма да решат проблема с кадрите в спешната помощ

 

Моделът на спешната помощ в България е един от най-добрите в Европа. Това, което трябва да се прави, е не да се  извършват някакви реформи, а да се поддържа и усъвършенства системата, коментира в ефира на Дарик директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово д-р Георги Шандурков. Според него проблемите в спешната помощ произтичат най-вече от липсата на достатъчно ресурси, необходими за осъществяване на максимума от поставените изисквания.  

Д-р Шандурков е категоричен, че в Габровска област няма сериозни затруднения  в организацията на спешната помощ - центърът разполага с достатъчно линейки и апаратура. Единственият проблем е пълната кадрова обезпеченост.

По думите му парамедиците не са решение на въпроса. "Повечето от хората не са съвсем наясно с понятието "парамедици". Те трябва да знаят, че парамедиците нямат медицинско образование и дейността, която ще могат да извършват е многократно по-малка от тази на медицинските сестри и фелдшерите. Така обемът на работа  ще бъде ограничен до оказване на помощ най-вече при инциденти", коментира още д-р Шандурков. Той информира, че през миналата година в Центъра за спешна помощ в Габрово са постъпили само две писмени жалби. "Знам, че има недоволни пациенти, защото ние не винаги и във всичко сме изрядни, но знам  и че каквото и да бъде здравеопазването пак ще има неудовлетворени", каза д-р Шандурков.