Пациентките доволни от отношението към тях в отделенията по акушерство и неонатология в Габровската болница
Пациентките доволни от отношението към тях в отделенията по акушерство и неонатология в Габровската болница / Дарик нюз

 

Няма нарушения в дейността и хигиенните условия в  отделенията по акушерство и неонатология в Габровската областна болница показа съвместна проверка на Регионалния център по здравеопазване и Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.  Тя бе направена по искане на болничното заведение след поредица негативни журналистически материали за условията и отношението към пациентите в двата сектора на лечебното заведение. Заключението на проверяващите е, че хигиенното състояние в болничните стаи, боксовете и санитарните възли в отделенията е добро В болничните стаи не са открити следи от гризачи и хлебарки, въпреки тиражираните обратни твърдения. Извършва се текуща дезинфекция и дезинсекция, има и сключен договор с Дезинфекционната станция в Габрово.

Установено е, че дейността се извършва в съответствие със Закона за лечебните заведения. В съседство с родилните зали е разкрита самостоятелна предродилна зала, която се използва по желание срещу заплащане. В нея близките на родилката могат да присъстват в Първия етап на раждането. През 2009-та година е използвана от пет родилки. 2-ри и 3-ти етап на раждането се водят в две родилни зали с общо три родилни легла. Присъствие на близки на родилката там не се допускат. Структурата не разполага със самостоятелни родилни зали, където е възможно присъствие на близки. В отделението по акушерство има две единични стаи за следродилния период на родилки по желание срещу заплащане разкрити според нормативната уредба. От извършения текущ контрол на РИОКОЗ е констатирано, че се спазва противоепидемичния режим в обема на работа и се поддържа добро здравно хигиенно състояние в комплекса.

Резултатите от проведената анонимна анкета сред пациентки показва, че  80% от тях са "доволни" и "много доволни" от санитарно- хигиенните условия, а 100% са "много доволни" и "доволни" от отношението на лекарите и сестрите към тях.

Проверяващите препоръчват ръководството на болницата да прецени необходимостта от разкриване на самостоятелни стаи за водене на 1-ви - 3-ти период на раждането и пълно или частично децентрализирано отглеждане на новородените. При положително решение да се извършат необходимите преустройства на помещенията, а присъствието на външни лица при раждане да се допуска при условие, че са обучени в "Училище за родители".