П.Пенчев: Време е да дадем отговор в каква страна искаме да живеем
П.Пенчев: Време е да дадем отговор в каква страна искаме да живеем / netinfo

Казвам се Пенчо Пенчев.

Моите  лични възгледи са свързани на първо място със свободата. Правото ми да избирам, да се самоопределям, да се развивам т.е. да съществувам. Такъв е моят живот. Направих личен избор, като взех решение да участвам в тази предизборна кампания. Мотивът ми бе да изразя своята човешка позиция на несъгласие с това което става в града и държавата ни.

Някои се опитват да ме лишат от това мое право, но искам да се обърна лично към тях:

НЯМА ДА СПРА ДА ИЗРАЗЯВАМ СЕБЕ СИ И ЦЕННОСТИТЕ СИ!

 Време е да дадем отговор в каква страна предпочитаме да живеем? В държава, в която има обявена демокрация, но е разядена от корумпирана съдебна и административна система, много ограничения върху икономическата и лична свобода, включително много високи данъци и такси; ограничен достъп до здравеопазване, образование и култура, ограничена свобода на словото?

Или в такава  която ни предлага спазване на закона, честни държавни и общински чиновници, силна защита на частната собственост и правото на труд, равни права за бизнеса, ниски данъци, пълна свобода на словото, пресата и религията; без да се афишира постоянно колко е  демократична страната?

Културната промяна винаги изисква време. В България този процес среща сериозна съпротива както поради остатъците от миналото, така и заради характера на самия преход. Тук все още трудно се признава правото на съществуване на идеи, убеждения, култура и избор различни от собствените.

Промяната естествено води до отварянето ни към света, към другите. Това неизбежно шокира и предизвиква стрес в съзнанието на сегашните управляващи, които разчитат на нашето отчаяние, породено от липсата на видими резултати на т.нар. преход, както и шокът от тежките кризи, отчаяние вкоренено в борбата за оцеляване, а не за развитие. Затова те ни натрапват собствената си теза, че липсва алтернатива на тяхното управление.

Ако човешката свобода означава възможността на човека за самоосъществяване според заложбите му, то тогава също така е вярно, че тя е толкова по-голяма, колкото по-освободен е той от елементарните грижи и страхове за своето физическо и икономическо съществуване. Този, който не знае дали и как ще успее да преживее утрешния ден, ще бъде постоянно и категорично възпрепятстван да разгърне своята личност, независимо от качествата си. Това именно е причината за тази икономическа криза - страхът на управляващите да се чувстваме свободни и способни, да развиваме и осъществяваме заложбите си. Неспособността им да се справят с управлението на държавата и общините панически се засилва и с падащия кредит на доверие към тях.

От доброто държавно и общинско управление ние очакваме равнопоставеност пред закона; да поддържа политическа и икономическа стабилност; да не пречи на просперитета на настоящето и бъдещото поколение; да поддържа и осигурява конкурентни начала на обществените услуги и инфраструктурата; да съдейства за сигурността на домакинствата и личността ни; да защитава социално слабите; да пази природата и околната среда.

Нормалният човек, с когото би трябвало да се занимава политиката, се нуждае да бъде разтоварен от грижи и страхове, за да може да живее по човешки достойно, да се развива и да се наслаждава на живота и семейството си в родината.

 Демократичната идея за държавата се изразява в това, че държавата трябва да бъде ограничена до осигуряване на външна и вътрешна сигурност и да се откаже от всички морално - полицейски и стопанско - политически дейности.

 Тези хора които искат да ме спрат, се изправят пред нас и говорят, че са европейци, че се грижат за нашето европейско развитие...

А аз, надявам се и Вие искате единствено правото си на човешко развитие. За мен то е възможност за избор.

А повече възможности за избор се постигат, като се разширява човешкия потенциал в три основни насоки: да имаме достъп до необходимите ни ресурси за приличен жизнен стандарт; да живеем по-дълго в добро здраве; да знаем повече.

Ако това го няма, то възможностите ни са ограничени и много житейски шансове остават пропилени. Основната ми цел е да създадем такава среда, че да можем да се радваме на продължителен, здравословен и плодотворен живот, да можем да участваме във вземането на решения, които засягат нашия живот, а не да се самоопределяме като най-нещастната нация в света.

 Победа за мен е ако помогна на хората да намерят смисъл да се борят за правото си да живеят по-добре, защото аз, семейството и екипът ми правим това!

 Силно вярвам, че ще бъда разбран!