Отново среща на дарителите в Габрово
Отново среща на дарителите в Габрово / Дарик Габрово, архив

Фондация „Обществен дарителски фонд  - Габрово" за втори път  организира специална среща на дарителите, наречена   „Дарителски кръг", въведена за първи път в България от Фондация „Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ). Идеята на Дарителския кръг е пред индивидуални дарители, местния бизнес, институции, да се представят идеи и каузи, за чието реализиране да се наберат средства, които ще бъдат удвоени от ФРГИ.

Инициативата е вдъхновена от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK), която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна. Това е общност от дарители, които заедно са успели да съберат над 4 милиона паунда за 10 години и са финансирали над 590 проекта на граждански организации.

 Членовете на дарителския кръг се събират няколко пъти годишно по време на специално организирани събития за набиране на средства, в рамките на всяко от които се разглеждат 4-5 проекта. Проектите, които се представят от техните изпълнители (организации или неформални групи от гражданското общество) са предварително номинирани и подбрани от специална комисия, формирана от членове на самия дарителски кръг. Организацията-домакин на събитието осигурява подходяща зала и разпространява информация за събитието сред местни дарители. Всяко събитие на дарителския кръг е отворено както за постоянни членове на кръга, така и за нови дарители. След кратко представяне на проектите, дарителите публично обявяват своите дарения за всеки един от тях. Организацията-домакин предварително информира дарителите за целевите суми, които трябва да бъдат набрани за всеки един от проектите, както и за минималната дарителска вноска, която варира между 25 и 50 паунда. Набраните средства постъпват по сметка на организацията-домакин на събитието, която се ангажира във възможно най-кратък срок (до 1 месец след събитието) да ги прехвърли като грантове към организациите-изпълнители. Дарителите, участващи в срещите, получават отчет за резултатите от финансираните проекти от сайта на Финансиращата мрежа и от местните партниращи организации. 

У нас, създаденият от ФРГИ Дарителски кръг „Развитие" вече обединява над 100 дарители, подкрепящи проекти за социална промяна, които утвърждават прогресивни ценности като мултикултурализъм, социална справедливост, интеграция на различията, солидарност и устойчиво развитие. Една от целите на дарителския кръг е да утвърди филантропията в България като инструмент за социално развитие отвъд рамките на хуманитарната помощ и запълване на празнотите в държавната социална политика. Досега в София са проведени три дарителски кръга, следващият е планиран за есента на  2013 г.

Чрез Дарителски кръг "За Габрово", който ще се проведе днес от 18ч. в ХГ „Христо Цокев", ще се даде възможност активните представители на неправителствения сектор лично да представят идеите си пред присъстващите, които могат да им задават въпроси и така да решат коя кауза да подкрепят.

Идеите, които ще бъдат представени пред Дарителски кръг "За Габрово" са свързани с възстановката на Шипченските боеве от м. август 1877г., с обучение на деца по английски език и музика, с провеждането на поход „По стъпките на Рачо Ковача", с възможностите за провеждане на танцова декада за танцьори от всички възрасти и др.

Основна цел на Фондация „Обществен дарителски фонд  - Габрово" е да направим Габрово място, в което да живеем по-добре. Именно затова Фондът обединява усилията на граждани, неправителствени организации, местна власт и бизнес за развитието на целия град.

Обществен фонд - Габрово се подпомага от програма „Развитие на обществените фондации" на Фондация „Работилница за граждански инициативи" с финансовата подкрепа на фондация Чарлз Стюарт Мот.

Обществен фонд  - Габрово е член на Асоциацията на обществените фондации в България (АОФБ), която е учредена през 2005 година и сега включва обществени фондове от дванадесет града в страната. Тя е част от голямото семейство на Световната организация на обществените фондации в повече от 60 страни по света. За по-малко от 6 години организациите, членуващи в Асоциацията на Обществените фондации в България, успяха да привлекат финансиране за над 5 милиона лева. С тези пари са осъществени 374 проекта в шест града и в подкрепа на над 700 000 души.