Отново опитват да изберат управител на ВиК
Отново опитват да изберат управител на ВиК / netinfo

Общо събрание на ВиК Габрово ще се проведе днес. На него ще се направи пореден опит за избор на управител, но най-вероятно акционерите и този път няма да се споразумеят. Причината е, че представителят на община Трявна Петър Василев ще гласува “против” предложението на министерството на регионалното развитие и благоустройство за промяна в дружествения договор в частта му за определяне на критерии за избор на управител. Решението за това бе взето на заседание на местния парламент вчера.

 Така Тревненска община за разлика от останалите две общини – акционери, Габрово и Дряново изразява несъгласие с предложението на министерството. Това означава, че е твърде вероятно отново да не бъде избран управител на дружеството, тъй като за да се реализира исканата промяна в договора е нужна 100% подкрепа. Другото решение на местните парламентаристи в Трявна е да се прекрати участието на Общината в дружеството. Намерението е да се създаде общинска структура за водоснабдяване и канализация.

Припомням, че днешното общо събрание на ВиК Габрово е трето поред, което се опитва да узакони за управител на фирмата Генчо Тодоров. След като той бе избран на първото, Габровският окръжен съд отказа да го впише като управител, защото според дружествения договор управителят трябва да притежава висше образование с допълнителна квалификация, каквато Тодоров няма.

Това наложи общинските съвети да проведат заседания, на които да упълномощят своите представители за начина им на гласуване относно промяната в договора, която ще даде възможност на избрания Генчо Тодоров да заема длъжността.

Преди седмица се състоя и второ общо събрание на дружеството, което бе отложено, тъй като представителят на Община Трявна не беше упълномощен от местните парламентаристи за това как да гласува, а днес той няма да подкрепи предложението.