Отново можем да сменяме джипито
Отново можем да сменяме джипито / netinfo
От днес до края на юни, всеки, който е недоволен от семейния си лекар, може да извърши промяна в избора си. Следващият възможен период за нов избор на личен лекар ще бъде през декември, напомнят от здравната каса в Габрово. В останалото време, смяна може да бъде извършвана при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или при прекратяване договора на лекаря.

3 592 задължително здравноосигурени лица от област Габрово се възползваха от правото да сменят семейния си лекар през последния период за това - декември 2006г.

Хората, които пребивават в друго населено място временно /пр. само за летните месеци/ вместо да сменят лекаря си, могат да направят временен избор за период от един до пет месеца. Това се прави чрез специална регистрационна форма за временен избор, в която лицето вписва от коя до коя дата иска да бъде валиден този избор.

Задължително здравноосигурените граждани трябва да знаят, че когато пребивават в друго населено място до 1 месец, без да са променяли избора на лекар, при нужда могат да посетят общопрактикуващ лекар и НЗОК заплаща на лекаря този инцидентен преглед. Необходимо е само да носят здравноосигурителната си книжка.