Откриват паметник на загиналите в с. Стоките
Откриват паметник на загиналите в с. Стоките / netinfo
Над 500 гости очакват организаторите на празника в с. Стоките, общ. Севлиево.

Поводът е откриването и освещаването на паметник на загиналите за свободата на България в Априлското въстание и войните.

121 имена на загинали са изписани върху паметника. Това са хора от Стоките, Селище, Валевци и др.

Монументът е във формата на кръст, като върху него ще бъдат монтирани паметните плочи. Едното рамо на кръста е с имената на загиналите в Първата световна война, другото е посветено на Априлското въстание, третото- на Балканската и Междусъюзническата война и последното е за Втората световна война и Съпротивителното движение.

Паметникът ще бъде поставен на площада, в центъра на селото.

“Интересът определено е голям, очакваме много хора да уважат празника. А решихме точно днес да открием паметника, защото е хубав ден и светъл национален празник.”, каза за Дарик кметът на селото Мариана Недева.

Освен сериозната част, на празника ще бъдат раздадени 4 курбана. Ще има още музика, веселие, скара и бира и хоро на мегдана, обещават от кметството. Монументът ще бъде открит в 11 часа на площада на селото.

Изпратени са над 550 покани за всички хора, които имат нещо общо със селото, които са живели тук и до тези, които са дошли при нас, каза още Мариана Недева.