Открит урок за дарителството в Държавния архив
Открит урок за дарителството в Държавния архив / netinfo

20 ученици от Основно училище „Иван Вазов" в Габрово имаха учебен час на тема „Историята на дарителството в Габровския край" в конферентната зала на Териториалния държавен архив. Откритият урок е част от инициативата „Училище за живота" на Министерството на образованието, младежта и науката и в него се включват организации и доброволци от бизнеса, науката, изкуството, спорта. Те се превръщат в учители за един час, за да могат учениците да видят учебните предмети в действие. Вместо преподавателката им по история Бистра Кисьова пред тях застанаха директорката на архива Стефка Василева и специалистката Катя Гечева.

Открит урок за дарителството в Държавния архив
netinfo

Урокът започна с пояснението, че навремето не е имало SMS-и и затова дарителите са правили завещания. Тя разказа за важата роля на дарителите за попълването на архивите, за задачата на Архива в съхранението им и за дигитализацията, която ще позволи възможността документите да се ползват от дома и офиса.

На 18 май Териториалният държавен архив по традиция кани на среща своите дарители и им поднася благодарности. Срещата се състоя днес следобед. По-рано пред учениците Катя Гечева спомена, че не всеки ден, но всяка седмица в архива постъпва по едно дарение, документ, който те пазят